Γυναίκες σωματοφύλακες πλουσίων: Η νέα αμφιλεγόμενη μόδα που κάνει θραύση στην Κίνα [εικόνες]

Μία νέα και μάλλον αμφιλεγόμενη μόδα έχει γίνει viral στους πλούσιους της Κίνας, οι οποίοι φαίνεται να προτιμούν για την προστασία τους σωματοφύλακες γένους θηλυκού. Ωστόσο, αντίθετα με ότι θα σκεφτόντουσαν πολύ, δεν υπάρχει τίποτα σέξι σε αυτή την πρακτική η οποία κρύβει πίσω της μία σκληρή και αιματηρή εκπαίδευση.

Το CNN μπήκε στα άδυτα της νέας αυτής μόδας, έχοντας την ευκαιρία να μιλήσει με γυναίκες σωματοφύλακες για το πώς πραγματικά είναι η εκπαίδευση και η ζωή τους και τι είναι τελικά αυτό που τους ωθεί να επιλέξουν μία τέτοια καριέρα.

Μία από αυτές τις γυναίκες είναι και η 22χρονη Γιανγκ Ντονγκλανγκ, η οποία, εγκατέλειψε την κατασκευή χειροποίητων κοσμημάτων, για να γίνει σωματοφύλακας και μιλώντας στο CNN, εξηγεί ότι αυτός ο επαγγελματικός προσανατολισμός της δίνει μία θέση καλύτερη από τις περισσότερες φτωχές γυναίκες της χώρας της.

«Κυκλοφορώ έξω με τα αφεντικά και βλέπω πολλά πράγματα. Αυτό το επάγγελμα μου άνοιξε τα μάτια» δηλώνει.

Ωστόσο για να φτάσει μέχρι εκεί πέρασε κυριολεκτικά δια πυρός και σιδήρου. Η νεαρή Γιανγκ ολοκλήρωσε μια σειρά μαθημάτων στη Διεθνή Ακαδημία Ασφάλειας Tianjiao, με έδρα το Πεκίνο, ένα στρατόπεδο εκπαίδευσης που ιδρύθηκε το 2008 για να εκπαιδεύσει σωματοφύλακες ικανούς να εξυπηρετήσουν τον διαρκώς αυξανόμενο αριθμό των μελών της ελίτ κοινωνίας της Κίνας.

«Επρεπε να συρθούμε μέσα στη λάσπη στο παγωμένο κρύο του χειμώνα, να μάθουμε να χειρίζομαστε όπλο και να μείνουμε ξύπνιοι για 24 ώρες στην επονομαζόμενη "εκπαίδευση του διαβόλου". Δεν είχα γυμναστεί στο παρελθόν και όταν άρχισα την εκπαίδευση, είχα δυσκολία στην αναπνοή και το τρέξιμο, αλλά τελικά τα κατάφερα.»

Το 2013, η Κίνα είχε 317 δισεκατομμυριούχους και ερχόταν μόλις στη δεύτερη θέση μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με την κατάταξη της λίστας Hurun, μια κινεζική έκδοση της λίστας του Forbes.

Οπως αναφέρει η Τσεν Γιονγκινγκ, ιδρυτής της ακαδημίας και πρώην σωματοφύλακας η ίδια: «Δίνουμε στους σωματοφύλακες μας όχι μόνο σωματική άσκηση, αλλά και εκπαίδευση σε πράγματα όπως γευσιγνωσία οίνου, έτσι ώστε να μπορούν να επικοινωνούν αποτελεσματικά με τα αφεντικά τους. Δεν χρησιμεύουν μόνο ως σωματοφύλακες, αλλά μερικές φορές ως προσωπικοί βοηθοί του αφεντικού».

Η Τσεν επισημαίνει ότι ο αριθμός των γυναικών στα προγράμματα εκπαίδευσης είναι σε άνοδο, εξηγώντας ότι η γυναίκα σωματοφύλακας έχει ένα πλεονέκτημα σε σχέση με τους άνδρες συναδέλφους της, ειδικά τώρα που ο αριθμός των γυναικών εκατομμυριούχων στη χώρα αυξάνεται διαρκώς.

«Οι γυναίκες σωματοφύλακες είναι πιο ελκυστικοί για τις γυναίκες εργοδότες ή τα μέλη της οικογένειας των ανδρών εργοδοτών» εξηγεί. Μάλιστα οι εργοδότες προτιμούν θηλυκά σωματοφύλακες, επειδή δεν ξεχωρίζουν «είναι πιο εύκολο για εμάς να κρυφτούμε. Οι άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν ότι είμαστε σωματοφύλακες. Μερικοί τύποι είναι πολύ ψηλοί, μπορείς εύκολα να καταλάβεις ότι είναι σωματοφύλακες, αλλά στις γυναίκες δεν συμβαίνει αυτό. Επίσης, τα κορίτσια είναι καλύτερα για την φροντίδα των ανθρώπων.»

Ωστόσο τα πράγματα δεν είναι τόσο ρόδινα όσο ακούγονται, αφού η εκπαίδευση είναι πραγματικά σκληρή. Διαρκεί για τρεις εβδομάδες και κοστίζει έως και 12.800 γιουάν (2.100 δολάρια) και προσελκύει τις γυναίκες από διαφορετικά κοινωνικά υπόβαθρα που αναζητούν μία καλύτερη ζωή.

Οι πρόσφατες απόφοιτοι της Ακαδημίας, Χου Σι Και Ζανγκ Μιν φιλοδοξούσαμ να ενταχθούν στο στρατό όταν ήταν νεότερες, αλλά εργάζονταν ως πωλήτρια και δασκάλα αντίστοιχα πριν γίνουν σωματοφύλακες.

Η Χου περιγράφει την εκπαίδευση ως βάναυση, επισημαίνοντας ότι τις πρώτες ημέρες , έπρεπε να περάσει μέσα από τη λάσπη και να πηδήξει σε παγωμένο νερό.

«Ετρεμα. Ενα 18χρονο αγόρι παράτησε την εκπαίδευση στη μέση» αναφέρει η Χου.

Η Τσεν εξηγεί ότι πολλοί παράγοντες συμβάλουν στην αύξηση του αριθμού των γυναικών σωματοφυλάκων: Το χαμηλό ποσοστό απασχόλησης και τα καλά ποσοστά πληρωμών καθώς και η ευκαιρία να γνωρίσουν VIPs και να αποκτήσουν στάτους, αποτελούν θέλγητρο για τις γυναίκες της χώρας. Ωστόσο υπάρχει και ένας ακόμη βασικός λόγος: ότι θέλουν να επιβάλουν τη φυλετική ισότητα.

«Οι γυναίκες σήμερα επιλέγουν καριέρες που είναι συνήθως ανδροκρατούμενες. Μάλιστα σε αντίθεση με την κοινή πεποίθηση λιγότερες γυναίκες τα παρατάνε στην εκπαίδευση απ' ότι άντρες.» εξηγεί η Τσεν και προσθέτει: «Τα περισσότερα από τα κορίτσια μας φτάνουν δυναμικά μέχρι το τέλος».

Η Γιανγκ έχει εργαστεί ως σωματοφύλακας για σχεδόν ένα χρόνο και λέει ότι δεν έχει σχέδια για διαφορετική καριέρα, παρά τους κινδύνους που ενέχει: « Είναι καθήκον μου να προστατεύω και να δρω γρήγορα. Θα μείνω σε αυτή τη δουλειά με όποιο κόστος. Είναι ένα ταξίδι για μένα.»