Κόβουμε τα κέικ κατά πλάτος σε λεπτές φέτες. Χρησιμοποιούμε αν βρούμε ανάμικτο κέικ για πιο όμορφα χρωματικά εφέ και αφήνουμε δίπλα.
Βάζουμε το ζεστό γάλα σε ένα βαθύ μπολ και ρίχνουμε μέσα τα 800 γρ πραλίνα. Με το σύρμα χτυπάμε μέχρι το μείγμα να γίνει ομοιογενές. Το βγάζουμε από το μπολ, το βάζουμε σε ένα ταψί και το βάζουμε στο ψυγείο να κρυώσει.
Βάζουμε τα φουντούκια ολόκληρα σε ένα ταψάκι σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς και τα καβουρδίζουμε μέχρι να πάρουν χρώμα για 10-15 λεπτά. Την υπόλοιπη πραλίνα (400γρ) την βάζω σε ένα μπολ. Έτσι όπως είναι καυτά, τα φουντούκια τα αδειάζω στο μπολ με την πραλίνα. Ανακατεύω και καθώς ζεσταίνεται γίνεται πολύ πιο ρευστή. Κρατώ ξεχωριστά το 1/4 από το μείγμα σε ένα μπολ για να διακοσμήσω την τούρτα και το υπόλοιπο το αφήνω στην άκρη.
Με το μίξερ χτυπάω την κρέμα γάλακτος σε πηχτή σαντιγί. Βγάζω από το ψυγείο το μείγμα γάλα με πραλίνα και με τη βοήθεια σύρματος το ενσωματώνω με τη σαντιγί. Κρατάω στην άκρη.
Παίρνω ένα στρογγυλό μπολ. Ντύνω το μπολ εσωτερικά με μεμβράνη. Αν δεν σας είναι εύκολο λίγο νερό θα βοηθούσε γιατί κρατάει την μεμβράνη στη θέση της.
Στρώνω όλη την επιφάνεια του μπολ με φέτες από το κέικ. Ρίχνω μερικές κουταλιές από το μείγμα με τα φουντούκια πάνω από το κέικ. Από πάνω ρίχνω το 1/3 από το μείγμα με τη σαντιγί. Πάνω του βάζω μερικά κομμάτια κέικ ακόμα. Ρίχνω μερικά ακόμα από τα φουντούκια και συνεχίζω με το άλλο 1/3 από την κρέμα. Συνεχίζω μέχρι να τελειώσω με τα υλικά μου αλλά πρέπει να μου μείνει κέικ για να βάλω πάνω πάνω στην τούρτα για να γίνει η «βάση» όταν τη γυρίσω ανάποδα.
Κλείνω με μεμβράνη και αποθηκεύω στην κατάψυξη μέχρι να παγώσει καλά. Γενικά στην κατάψυξη δεν γίνεται «πέτρα» οπότε εύκολα κόβεται ακόμα και όταν τη βγάλουμε αμέσως πριν θέλουμε να την σερβίρουμε.
Υλικά
500 γραμμάρια γάλα πλήρες ζεστό
500 γραμμάρια κρέμα γάλακτος
1,2 κιλά πραλίνα φουντουκιού
300 γραμμάρια φουντούκια
2 μικρά κέικ εμπορίου 2Χ400 γρ
Βάζουμε το ζεστό γάλα σε ένα βαθύ μπολ και ρίχνουμε μέσα τα 800 γρ πραλίνα. Με το σύρμα χτυπάμε μέχρι το μείγμα να γίνει ομοιογενές. Το βγάζουμε από το μπολ, το βάζουμε σε ένα ταψί και το βάζουμε στο ψυγείο να κρυώσει.
Βάζουμε τα φουντούκια ολόκληρα σε ένα ταψάκι σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς και τα καβουρδίζουμε μέχρι να πάρουν χρώμα για 10-15 λεπτά. Την υπόλοιπη πραλίνα (400γρ) την βάζω σε ένα μπολ. Έτσι όπως είναι καυτά, τα φουντούκια τα αδειάζω στο μπολ με την πραλίνα. Ανακατεύω και καθώς ζεσταίνεται γίνεται πολύ πιο ρευστή. Κρατώ ξεχωριστά το 1/4 από το μείγμα σε ένα μπολ για να διακοσμήσω την τούρτα και το υπόλοιπο το αφήνω στην άκρη.
Με το μίξερ χτυπάω την κρέμα γάλακτος σε πηχτή σαντιγί. Βγάζω από το ψυγείο το μείγμα γάλα με πραλίνα και με τη βοήθεια σύρματος το ενσωματώνω με τη σαντιγί. Κρατάω στην άκρη.
Παίρνω ένα στρογγυλό μπολ. Ντύνω το μπολ εσωτερικά με μεμβράνη. Αν δεν σας είναι εύκολο λίγο νερό θα βοηθούσε γιατί κρατάει την μεμβράνη στη θέση της.
Στρώνω όλη την επιφάνεια του μπολ με φέτες από το κέικ. Ρίχνω μερικές κουταλιές από το μείγμα με τα φουντούκια πάνω από το κέικ. Από πάνω ρίχνω το 1/3 από το μείγμα με τη σαντιγί. Πάνω του βάζω μερικά κομμάτια κέικ ακόμα. Ρίχνω μερικά ακόμα από τα φουντούκια και συνεχίζω με το άλλο 1/3 από την κρέμα. Συνεχίζω μέχρι να τελειώσω με τα υλικά μου αλλά πρέπει να μου μείνει κέικ για να βάλω πάνω πάνω στην τούρτα για να γίνει η «βάση» όταν τη γυρίσω ανάποδα.
Κλείνω με μεμβράνη και αποθηκεύω στην κατάψυξη μέχρι να παγώσει καλά. Γενικά στην κατάψυξη δεν γίνεται «πέτρα» οπότε εύκολα κόβεται ακόμα και όταν τη βγάλουμε αμέσως πριν θέλουμε να την σερβίρουμε.
Υλικά
500 γραμμάρια γάλα πλήρες ζεστό
500 γραμμάρια κρέμα γάλακτος
1,2 κιλά πραλίνα φουντουκιού
300 γραμμάρια φουντούκια
2 μικρά κέικ εμπορίου 2Χ400 γρ