Aν θερμαίνεται ο πλανήτης, τότε γιατί κάνει τόσο κρύο; -Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το πολικό ψύχος στις ΗΠΑ [εικόνα]

Οι πιο κρύες καιρικές συνθήκες των τελευταίων δεκαετιών έχουν αρχίσει την πορεία τους προς τα δύο τρίτα από τα ανατολικά των ΗΠΑ. Τη Δευτέρα και την Τρίτη, η "πολική δίνη" θα ωθηθεί προς το νότο με την πιο αξεπέραστη αγριότητα που έχει καταγραφεί μέσα στα τελευταία 140 χρόνια.


Πράγματι, οι θερμοκρασίες στην Αμερική θυμίζουν θερμοκρασίες στον Άρη. Προγνώσεις στις μεσοδυτικές πολιτείες καλούν την θερμοκρασία να πέφτει 35 βαθμούς Κελσίου κάτω από το μηδέν στο Fargo, N.D, -29 βαθμούς στο Madison, Wis, και -26 βαθμούς στην Minneapolis, Indianapolis και το Chicago. Οι άνεμοι προβλέπονται να φτάσουν τους -51 βαθμούς - πολύ επικίνδυνο κρύο που θα σπάσει τα ρεκόρ.

Όλα αυτά θέτουν ένα ερώτημα - αν η αλλαγή του κλίματος είναι πραγματική, τότε γιατί κάνει τόσο κρύο;
Το ερώτημα βασίζεται σε κοινές εσφαλμένες αντιλήψεις για το πώς ο κρύος καιρός κινείται στον πλανήτη, δήλωσε ο Greg Laden, ένας βιο-ανθρωπολόγος που γράφει για το Scienceblog του National Geographic.

Σύμφωνα με τον Greg Laden, οι πρόσφατες χαμηλές θερμοκρασίες ρεκόρ δείχνουν ότι ο κρύος αέρας της Αρκτικής επεκτείνεται, καταπίνοντας άλλες χώρες. Αν αυτό αληθεύει, αυτό θα ήταν ένα τέλειο επιχείρημα για μια θεωρία "παγκόσμιας ψύξης”. Η ψυχρότητα της Αρκτικής αυξάνεται. Ο Laden ρωτά, "Πώς μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο με την υπερθέρμανση του πλανήτη;"

Η απάντηση, γράφει, είναι ότι ο αέρας της Αρκτικής, που βρίσκεται συνήθως στην κορυφή του πλανήτη μας, “πήγε μια εκδρομή" νότια για μια-δυο μέρες, αφήνοντας τον Βόρειο Πόλο "σχετικά ζεστό” και εύκρατη περιοχή μας όχι και τόσο εύκρατη. “Πήγαινε σπίτι σου Αρκτική, είσαι μεθυσμένη” ήταν ο τίτλος που έδωσε στην εξήγησή του.

“Η Πολική δίνη, ένα τεράστιο σύστημα κινούμενου στροβιλιζόμενου αέρα που συνήθως περιέχει τον πολικό κρύο αέρα, έχει μετατοπιστεί και έτσι δεν κάθεται σωστά στο πόλο, όπως συμβαίνει συνήθως" γράφει ο Laden. «Δεν αντιμετωπίζουμε μπροστά μας την επέκταση του κρύου, μια εποχή παγετώνων, ή ένα αντί-παγκόσμιο φαινόμενο του θερμοκηπίου. Βλέπουμε το συνηθισμένο κρύο πολικό αέρα που πηγαίνει μια εκδρομή. Έτσι, αυτό το κρύο δεν αναιρεί την υπερθέρμανση του πλανήτη.»

Στην πραγματικότητα, μερικοί επιστήμονες έχουν υποθέσει ότι η εισροή του ακραίου κρύου, στην πραγματικότητα τροφοδοτείται από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Η Jennifer Francis, καθηγήτρια ερευνών στο Ινστιτούτο του Πανεπιστημίου Rutgers των Θαλάσσιων και Παράκτιων Επιστημών, είπε στο ClimateProgress τη Δευτέρα ότι δεν είναι η Αρκτική που είναι μεθυσμένη, αλλά τα ρεύματα αέρα.

«Το μεθυσμένος μέρος είναι ότι το ρεύμα έχει αυτό ιδιαίτερο κυματιστό μοτίβο» λέει η Francis, η οποία μελετά κυρίως τις Αρκτικές συνδέσεις με τις παγκόσμιες καιρικές συνθήκες. «Σε άλλα σημεία του πλανήτη, μπορείτε να δείτε τα τροπικά ρεύματα να είναι επίσης μεθυσμένα.»



(Το "μεθυσμένο" ρεύμα, 6 Ιανουαρίου 2014)

Η υπερθέρμανση της Αρκτικής, είπε, προκαλεί λιγότερες δραστικές αλλαγές στις θερμοκρασίες μεταξύ βορείων και νοτίων κλιμάτων, με αποτέλεσμα να αποδυναμώνονται οι δυτικοί προς ανατολικά άνεμοι, και τελικώς, να σχηματίζεται αυτό το κυματοειδές ρεύμα. Τα πρόσφατα "κύματα" του ρέματος έχουν μεταφέρει την ψυχρότητα μέχρι το εύκρατο μέρος των Ηνωμένων Πολιτειών αφήνοντας την Αλάσκα και την Αρκτική σχετικά ζεστές, είπε η Francis. Το ίδιο έχει συμβεί και σε άλλες χώρες. Οι καταιγίδες του χειμώνα χτυπάνε το Ηνωμένο Βασίλειο, σημείωσε, ενώ η Σκανδιναβία έχει ένα πολύ θερμό χειμώνα.

«Αυτό το είδος μοτίβου είναι πολύ πιθανό, και ήταν πολύ πιθανό», είπε. «Ακραία και στις δύο άκρες είναι τα συμπτώματα. Άγριες, ασυνήθιστες θερμοκρασίες και στις δύο πλευρές.»

Η έρευνα της Francis, ωστόσο, εξακολουθεί να αμφισβητείται. Ο Δρ Kevin E. Trenberth, ένας διακεκριμένος ειδικός επιστήμονας κλίματος στο Εθνικό Κέντρο για τις Ατμοσφαιρικές Έρευνες, είπε στο ClimateProgress τη Δευτέρα ότι ήταν δύσπιστος για την εκτίμηση της Francis.

«Η δουλειά της Jennifer δείχνει μια συσχέτιση, αλλά ο συσχετισμός δεν είναι αιτιώδη συνάφεια,» προειδοποίησε. «Στην πραγματικότητα, είναι πολύ πιο πιθανό να λειτουργούν αντίστροφα»

«Δεν λέω ότι δεν υπάρχει αλλαγή στο κλίμα, αλλά στα μέσα του χειμώνα, η ενέργεια σε αυτές τις μεγάλες καταιγίδες είναι τεράστια και η επίδραση στην αλλαγή του κλίματος είναι αδύνατο να βρεθεί στατιστικά», είπε. «Γι 'αυτό και πρέπει να επιστρέψουμε στην κατανόηση των διαδικασιών και των μηχανισμών.»

«Η απάντηση στο συχνό-ερώτημα του κατά πόσον ένα συμβάν προκαλείται από την αλλαγή του κλίματος είναι απλά η λάθος ερώτηση,» γράφει. «Όλες οι εκδηλώσεις καιρικών συνθηκών επηρεάζονται από την κλιματική αλλαγή, διότι το περιβάλλον στο οποίο συμβαίνουν είναι θερμότερο και πιο υγρό από ό, τι συνήθισε να είναι στο παρελθόν»