Εβαν Σπίγκελ: Βγαλμένη από ταινία η ζωή του 23χρονου που πέταξε στη μούρη του Ζούκερμπεργκ 3 δισ.

Το όνομά του μπορεί να μην είναι τόσο γνωστό όσο εκείνο του Μαρκ Ζούκερμπεργκ. Τους τελευταίους μήνες όμως όλος ο κόσμος μιλά για τον Εβαν Σπίγκελ ακόμη κι αν αναφέρεται σε εκείνον ως «αυτός που... πέταξε στη μούρη του Mr Facebook 3 δισ. δολάρια». Ποιος είναι όμως αυτός ο 23χρονος με τη ζωή βγαλμένη από σενάριο ταινίας;

Αν κάποιοι θεώρησαν νεανικό καπρίτσιο αυτό που έκανε στον Ζούκερμπεργκ- απορρίπτοντας την πρότασή του για την αγορά της εφαρμογής Snapchat- θα έπρεπε να ρωτήσει τον πατέρα του Σπίγκελ. Εκείνος ξέρει καλά τις ιδιορρυθμίες του γιου του. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η προσπάθεια του γιου του να τον πείσει για να του αγοράσει ένα πολυτελές αυτοκίνητο.

Στα 17 του ο Σπίγκελ έγραψε επιστολή στον πατέρα του ζητώντας μία BMW 550i, αξίας 55.000 ευρώ. «Τα αυτοκίνητα μου φέρνουν τεράστια χαρά. Είναι τόσο ωραίο να στέκομαι δίπλα σε όλους αυτούς τους πλούσιους αλαζόνες ηλίθιους στο σχολείο μου και να ξέρω ότι μπορώ να οδηγήσω ένα τόσο καλό αυτοκίνητο σαν το δικό τους, χωρίς να πρέπει να συμβιβαστώ. Θα εκτιμούσα ειλικρινά εάν αναγνώριζες την αξία και τους κόπους μου, αγοράζοντάς μου την BMW», έγραψε, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα των «Νέων». Δυστυχώς για εκείνον, ο πατέρας του δεν πείστηκε. Οχι γιατί ο μεγαλοδικηγόρος αδυνατούσε οικονομικά να καλύψει τις απαιτήσεις του γιου του, αλλά επειδή δεν ήθελε να ικανοποιήσει μία τόσο παράλογη επιθυμία.

Η αντίδραση; Ο Εβαν Σπίγκελ «αφαίρεσε» τον πατέρα του από τις οικογενειακές φωτογραφίες, τον έβρισε και μετακόμισε στο σπίτι της μητέρας του, η οποία του έκανε και το χατήρι. Ο νεαρός λοιπόν είχε δείξει από νωρίς ότι ξέρει πώς να παίρνει αυτό που θέλει. Ισως και για αυτό να μην τον ανησυχούν όσοι λένε πως απορρίπτοντας την πρόταση του Ζούκερμπεργκ για το Snapchat έκανε τη μεγαλύτερη γκάφα της ζωής του.

Η εφαρμογή έχει προκαλέσει ποικίλα σχόλια. Κάνει θραύση στους εφήβους και τους δίνει τη δυνατότητα να ανταλλάσσουν φωτογραφίες που διαγράφονται αυτομάτως έπειτα από δέκα δευτερόλεπτα. Οι επικριτές της όμως σχολιάζουν ότι αυτό ενθαρρύνει την ανταλλαγή εικόνων σεξουαλικού περιεχομένου ανάμεσα στους νέους.

Ο ίδιος από την άλλη, που δηλώνει πως γεννήθηκε τυχερός, είναι βέβαιος πως αυτή η «θεά» δεν θα τον εγκαταλείψει ούτε τώρα. Μεγαλώνοντας ως γιος δύο επιτυχημένων δικηγόρων μέσα στα πλούτη, η αυτοπεποίθησή του είναι ιδιαίτερα ενισχυμένη. Η μητέρα του, Μελίσα- η νεαρότερη γυναίκα που έχει αποφοιτήσει από το Χάρβαρντ- παραιτήθηκε από την εταιρεία που εργαζόταν για να αφοσιωθεί στη μητρότητα, ενώ ο πατέρας του είχε την οικονομική δυνατότητα να παρέχει στην οικογένεια ένα παλάτι, αλλά και να στείλει στα παιδιά του στα καλύτερα σχολεία και σε διακοπές στην Ευρώπη.

Το προνομιούχο περιβάλλον δεν «υπνώτισε» τις φιλοδοξίες του Σπίγκελ. Χαρακτηριστικό είναι πως στα 15 του παρακολούθησε μαθήματα σχεδίου και όταν τελείωνε γυρνούσε στις επιχειρήσεις της γειτονιάς αναζητώντας πελάτες για τις διαφημίσεις που τους σχεδίαζε ο ίδιος. Αργότερα μπήκε στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, αλλά παράτησε τις σπουδές του και πήγε στο Κέιπ Τάουν για να διδάξει σε Νοτιοαφρικανούς φοιτητές πώς να ψάχνουν δουλειά. Στο τέλος, ανακάλυψε την έφεσή του στην τεχνολογία.

Αρχικά σχεδίασε ένα πρόγραμμα, το Txteb, που έπαιρνε πληροφορίες μέσω ίντερνετ και με SMS τις έστελνε σε Ινδούς που δεν είχαν πρόσβαση στο διαδίκτυο. Συνέχισε με μία αποτυχημένη ιστοσελίδα και στη συνέχεια ήρθε το Snapchat. Βέβαια ένας εκ των συνιδρυτών, ο Ρέτζι Μπράουν, προσέφυγε στη δικαιοσύνη εναντίον του υποστηρίζοντας πως ήταν δική του ιδέα. Η απάντηση του Σπίγκελ; «Αυτή είναι η ζωή, άδικη. Εγώ έχω υπάρξει πολύ τυχερός στη ζωή μου».