Πώς ένας επίμονος εξερευνητής ανακάλυψε το παλαιότερο υπόγειο τούνελ του κόσμου στην καρδιά της Νέας Υόρκης

Η φήμη του υπήρξε τέτοια που μέχρι και ο μεγάλος Αμερικανός ποιητής, Γουόλτ Γουίτμαν
, του αφιέρωσε μερικές γραμμές πίσω στα 1861: «Το παλιό τούνελ, που αναπαυόταν άλλοτε εκεί, κάτω από τη γη, σαν σύγχρονος Αχέροντας, έχει πλέον σφραγιστεί και σύντομα θα ξεχαστεί, με όλες τις μνήμες και θύμησές του».



Ο λόγος για το ηλικίας 169 ετών διαβόητο τούνελ της Atlantic Avenue στη Νέα Υόρκη – μήκους 783 μέτρων, πλάτους 6.5 μέτρων και ύψους 5.18 μέτρων – στο οποίο έχει αποδοθεί το παγκόσμιο ρεκόρ Γκίνες ως το «παλαιότερο υπόγειο τούνελ» (έτος κατασκευής: 1844), πολύ προγενέστερο του υπόγειου της οδού Tremont της Βοστόνης, το οποίο χρονολογείται από το 1897, του Beach Pneumatic Transit στο Μανχάταν, το οποίο χρονολογείται από το 1869 και, τέλος, του πρώτου υπόγειου τμήματος του Μετρό του Λονδίνου, που κατασκευάστηκε το 1863.

Αρχικά, όπως έγραφε το 1911 η εφημερίδα Brooklyn Eagle, από εκεί περνούσαν τρένα συνοδεία ενός οδηγού πάνω σε άλογο, ενώ αργότερα χρησιμοποιήθηκε από εγκληματίες και κλέφτες που έβρισκαν καταφύγιο εκεί.

Το τούνελ της Atlantic Avenue σφραγίστηκε το 1861, λίγο καιρό αφότου η δημοτική αρχή του Μπρούκλιν απαγόρευσε τα ατμοκίνητα τρένα εντός των ορίων της πόλης.

Ο μύθος λέει ότι το τούνελ ανοίχτηκε εκ νέου τη δεκαετία του 1920, οπότε και χρησιμοποιήθηκε για την καλλιέργεια μανιταριών και λαθρεμπόριο, κι εν συνεχεία τη δεκαετία του 1940 όταν το FBI το ξεσφράγισε ψάχνοντας ναζιστές.

Αμέσως μετά όμως τα ίχνη του χάθηκαν. Το 1950 δύο ιστορικοί ερευνητές επιχείρησαν να το εντοπίσουν, αλλά απέτυχαν.

Όλα αυτά μέχρι το 1980, όταν ο 20χρονος υπότροφος φοιτητής μηχανικής Μπομπ Ντάιαμοντ το ανακάλυψε, με τα ΜΜΕ της εποχής να τον ανάγουν σε ένα είδος ήρωα της τοπικής αστικής νεοεϋρκέζικης μυθολογίας.





Τότε, ο ίδιος αποφάσισε να αναλάβει την αποκατάσταση του τούνελ για λογαριασμό του δημόσιου συμφέροντος. Σταδιακά, άρχισε να χτίζει ολόκληρη την καριέρα του γύρω από αυτό το υπόγειο πέρασμα ηλικίας 169 ετών.





Στις παραπάνω φωτογραφίες (η πρώτη είναι τραβηγμένη το 1922 και η δεύτερη το 2013) εικονίζεται η διασταύρωση των οδών Atlantic και Court, όπου βρίσκεται η είσοδος του τούνελ.

Παρακολουθήστε το ακόλουθο σχετικό βίντεο: