Πώς φεύγουν οι παιδικές κοιλίτσες των διακοπών;

Επιστρέφοντας από τις διακοπές μαζί με τα αναμνηστικά τους, τα περισσότερα παιδιά κουβαλούν και μερικά παραπανίσια κιλά.

Γιατί τα παιδιά παχαίνουν συνήθως στις διακοπές, είτε ολιγοήμερες είτε καλοκαιρινές;

Διότι στις διακοπές συνήθως υπάρχει ελευθερία κινήσεων σε ότι αφορά το φαγητό, τόσο από γονείς όσο και από παιδιά. Συνηθίζεται το πρωινό να είναι πλούσιο και πολλές φορές αυξημένο σε ζάχαρη και λιπαρά, το παγωτό ή το γλυκό να καταναλώνεται σε καθημερινή βάση, το φαγητό να συνοδεύεται από ένα αναψυκτικό και η όρεξη να ανοίγει μετά το παιχνίδι (στη θάλασσα, τον καθαρό αέρα, το βουνό).

Πότε είναι ανησυχητικό το πλεόνασμα κιλών στο παιδί;

Λίγο πολύ οι περισσότεροι γονείς έχουν την συνήθεια να παρακολουθούν την διακύμανση του βάρους των παιδιών τους στις διακοπές. Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας εάν αυξήθηκε το βάρος, υπό την προϋπόθεση ότι με την αύξηση των κιλών, υπάρχει και αύξηση του ύψους. Υπολογίστε ότι για κάθε πόντο που μπορεί να έχει πάρει ένα παιδί, αντιστοιχεί και αύξηση 1-2 κιλών ανάλογα και με την σωματική διάπλαση και την ηλικία.

Πώς μπορούν να φύγουν αυτά τα κιλά;

Ο προγραμματισμός υγιών τακτικών γευμάτων σε συνδυασμό με λίγη άσκηση, νερό και λιγότερη ζάχαρη από αναψυκτικά, χυμούς και γλυκά που μπορεί να αποτελούσαν καθημερινότητα στις διακοπές θα επαναφέρουν εύκολα το παιδί στο βάρος που είχε. Οι express δίαιτες μετά τις διακοπές και οι αυστηροί περιορισμοί θα πρέπει να αποφεύγονται για παιδιά αλλά και για ενήλικες.

Μερικές συμβουλές αν αυξήθηκε μόνο το βάρος:

Το παιδί πρέπει να επανέλθει στις «καλές» διατροφικές συνήθειες και το ωράριο των γευμάτων και του ύπνου που είχε πριν από τις διακοπές.

Θα πρέπει να προγραμματιστούν 3 γεύματα την ημέρα και 2 υγιεινά σνακ. Σε αυτά θα πρέπει να συμπεριληφθούν 3-4 φρούτα την ημέρα και λαχανικά στο μεσημεριανό και το βραδινό.

Το πρωινό γεύμα θα πρέπει να περιλαμβάνει ένα γαλακτοκομικό (γάλα, τυρί, γιαούρτι) και δημητριακά ή αρτοσκευάσματα ολικής άλεσης καθώς και ένα χυμό ή ένα φρούτο ή λίγο μέλι. Ένας συνδυασμός ανάλογα με τις προτιμήσεις του παιδιού.

Το μεσημέρι φροντίζουμε να έχει σπιτικό φαγητό και το βράδυ ένα ελαφρύ γεύμα.

Αντικαθιστούμε τα γλυκά και το παγωτό με παγωμένο γιαουρτάκι ή κέικ ή κρέμες από άνθος αραβοσίτου, ξηρούς καρπούς και μέλι. Δεν αποφεύγουμε τελείως τα γλυκίσματα για να επανενταχθεί σιγά σιγά στις καλές διατροφικές συνήθειες χωρίς να αντιδράσει.

Η συστηματική άσκηση ή κάποιο άθλημα που μπορεί να έκανε το παιδί κατά τους χειμερινούς μήνες θα πρέπει να συμπεριληφθεί ξανά στο καθημερινό πρόγραμμα. Έτσι και πάλι το σώμα του θα έχει την τάση να επανακτήσει το φυσιολογικό βάρος.

Η κατανάλωση νερού είναι πολλές φορές πιθανό να έχει μειωθεί στις διακοπές λόγω της αύξησης των χυμών και των αναψυκτικών. Φροντίζουμε να συμπεριλάβει 6-8 ποτήρια νερό την ημέρα το λιγότερο.

Η κυρία Γεωργία Λιούλια, διαιτολόγος- διατροφολόγος, μέλος της επιστημονικής ομάδας των Ε. Ζουμπανέα - Ε. Μανωλαράκη, μας εξηγεί πως τα περιττά κιλά στα παιδικά κορμάκια μπορούν να φύγουν σύντομα και χωρίς καμία στέρηση.